2012-05-10

Rätt mjukgörande salva avgörande vid fjällande eksem

Medfödda hudsjukdomar som ärftlig iktyos leder ofta till atopiskt eksem med kliande, fjällande utslag. En ny studie vid Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet visar att det är extra viktigt att personer med sådana hudbesvär använder rätt hudkräm för att ”hjälpa” den skadade överhuden.

– Nyttan av mjukgörande krämer har varit dåligt utredd. Resultaten av vår studie visar tydligt att det är viktigt att använda rätt typ av mjukgörande krämer vid atopiskt eksem och ärftlig iktyos, så kallad fiskfjällsjuka, för att hjälpa den skadade överhuden och minska risken för inflammationer och infektioner, säger Berit Berne, adjungerad professor vid Uppsala universitet och hudläkare på Akademiska sjukhuset.

Det normala är att överhuden skyddar oss från skadliga ämnen i omgivningen, en slags barriär, samtidigt som vattenförlusten regleras. Personer med ärftlig iktyos (fiskfjällsjuka) har vanligen brist på ett viktigt strukturprotein, filaggrin (FLG), vilket gör att hornlagret i överhuden förändras och blir tjockare samtidigt som huden blir torr. Många utvecklar atopiskt eksem med kliande, fjällande utslag.

– Vid iktyos kopplad till brist på FLG sker en kraftig genaktivitet när hornlagret försöker att reparera sig självt vilket leder till inflammation och kliande eksem. Vi fann förändrade uttryck i inte mindre än 3 000 gener hos dessa personer, förändringar som kraftigt påverkade hudens skyddande funktion. Hos patienter med iktyos orsakad av brist på enzymet STS (steroidsulfatas) är däremot risken för atopiskt eksem mindre. Förklaringen är att hornlagret förtjockas automatiskt utan att reparationsgener aktiveras, säger Berit Berne.

Forskargruppen på Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet jämförde hudens förmåga att släppa igenom vattenmolekyler och analyserade vilka gener som är aktiva vid inflammation både hos patienter med eksem och en frisk kontrollgrupp. Resultaten av studien publicerades nyligen i de vetenskapliga tidskrifterna PLoS One och British Journal of Dermatol.

Från Akademiska och Uppsala universitet ingick, förutom professor Berit Berne, Torborg Hoppe (doktorand), Hans Törmä (docent), Anders Vahlquist (professor). Från CMM vid Karolinska institutet medverkade professor Magnus Nordenskjöld, Mårten Winge (med dr), Maria Bradley (docent).


Mer information:
Hans Törmä, docent vid Uppsala universitet Hudklinikens forskningslab, Akademiska sjukhuset, Tfn 018-611 50 92
Elisabeth Tysk, presschef Akademiska sjukhuset, 070-622 24 21


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

CONTACT WEBMASTER | SHARE
EU Vinnova